Așezarea comunei

Comuna Ernei este așezată în centrul județului Mureș, pe malul stâng al râului Mureș și este intersectată de drumul național DN15 Tg. Mureș-Reghin-Piatra Neamț. Cu o suprafață de 67,78 km² reprezintă 1,009 % din suprafața județului Mureș, se învecinează la nord cu UAT Gornești, la est cu UAT Glodeni și UAT Sântana de Mureș, la sud cu UAT Sângeorgiu de Mureș și Orașul Miercurea Nirajului, iar la vest cu UAT Hodoșa și UAT Vărgata. Din cele 4 municipii, 7 orașe și 91 comune ale județului Mureș, comuna Ernei este a 17-a unitate administrativ teritorială(UAT) a județului şi a 8-a comună ca număr al populației.

Comuna Ernei este o unitatea administrativ-teritorială situată în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Călușeri, Dumbrăvioara, Ernei, Icland, Săcăreni și Sângeru de Pădure. Satul de reședință este Ernei unde își au sediul autoritățile administrației publice locale.

Călușeri

Satul Călușeri este așezat în zona de est a comunei Ernei, la Sud de valea pârâului Terebici (sau Călușeri), de-a lungul drumului județean DJ153A (Ernei–Sovata), precum și în extremitățile sudice ale acestuia. Distanța rutieră între satul de reședință Ernei și satul Călușeri este de 8,8 km. Din punct de vedere al mărimii și al numărului de populație este a treia localitate din comuna Ernei.

Dumbrăvioara

Satul Dumbrăvioara este așezat în zona de nord-vest a comunei Ernei, pe malul stâng al râului Mureș, în prelungirea localității Ernei, pe axa drumului național DN15 Tg. Mureș-Reghin-Piatra Neamț, la 4 km de satul de reședință Ernei.

Ernei

Satul Ernei (reședința) este așezat în zona periurbană a municipiului Tg. Mureș, pe malul stâng al râului Mureș, în prelungirea localității Sângeorgiu de Mureș, pe axa drumului național DN15 Tg. Mureș-Reghin-Piatra Neamț, la 8 km de municipiul Tg. Mureș, în direcția nord-est.

Icland

Satul Icland este așezat în centrul comunei Ernei, între localitățile Ernei și Călușeri, de-a lungul drumului județean DJ153A (Ernei – Sovata), precum şi în extremitățile sudice ale acestuia. Distanța rutieră între satul de reședință Ernei și satul Călușeri este de 5,2 km. Din punct de vedere al mărimii și al numărului de populație este a patra localitate din comuna Ernei.

Săcăreni

Satul Săcăreni este așezat în partea de sud a comunei Ernei, la sud de satul Săcăreni, în valea închisă a văii Dana (pârâul Săcăreni), fiind cea mai izolată localitate din comună. Pe cale rutieră este accesibil doar pe drumul comunal DC21 Icland-Săcăreni. Distanța rutieră între satul de reședință Ernei și satul Săcăreni este de 7,4 km. Din punct de vedere al populației este așezarea cea mai mică.

Sângeru de Pădure

Satul Sângeru de Pădure este așezat în partea de nord-est a comunei Ernei, la est de satul Dumbrăvioara. Localitatea se poate accesa doar pe cale rutieră, aflându-se la circa 2 km de satul Dumbrăvioara, urmând traseul drumului comunal DC18. Distanța rutieră între satul de reședință Ernei și satul Sângeru de Pădure este de 6 km. Din punct de vedere al mărimii și al populației este penultima localitate din comuna Ernei.